Un festival inedit a avut loc pe 21 noiembrie în comuna Manta din raionul Cahul, pescarii din 3 sate din lunca Prutului s-au întrecut la prepararea bucatelor tradiționale pescărești.

Peștele prăjit, saramura și ciorba de pește au fost principalele bucate pregătite de pescarii și vânătorii din zonă. 

„Pescari sunt mulți. Săraca Mantă, ne-a hrănit, ne-a încălzit, ne-a iernat, ne-a vărat. Am făcut ciorbă de peste, ciorbă de fazan, că suntem vânători” ne-a declarat unul dintre participanții la festival.

Participanții nu au ezitat să ne împărtășească și din secretele culinare care le au „moștenire” de la bătrâni: Noi gătim ciorba de mănăstire, așa cum o făceau vânători din manta pe timpuri. Am fiert 5 fazani, am pus peștele și acum așteptăm să fiarbă ciorba”.

Saramura, un alt preparat caracteristic zonei noastre, nu a lipsit din meniul festivalului. Peștele mărunt era copt pe foc în sare, apoi curățit și pregătit pentru a fi mâncat cu mămăligă și mujdei.  

„Ciorba de pește ca la Slobozia Mare trebuie să fie din peste foarte proaspăt. Fiecare gospodină are modul ei de a prepara aceste bucate. Ca să iasă bună ciorba trebuie să conțină mai multe specii de pește: crapul carasul, plătica, bibanul. Ca să iasă peștele bun, trebuie zeamă cât mai puțină și la foc încet, astfel se prepară o ciorbă pescărească” ne-a declarat participanta din s. Slobozia Mare.

Prin intermediul acestui festival, administrația publică locală intenționează să atragă atenția asupra problemei ecologice cu care se confruntă regiunea – secarea lacului Manta. 

„Ne propunem să promovăm tradițiile pescărești și vrem prin acest festival să fim știuți de întreaga țară că la Manta este o baltă care seacă pe zi ce trece și nimeni nu ia nici o atitudine. Ne-am propus să petrecem festivalul în cadrul Hramului localității căci vine mai multa lume, vin mulți copii și astfel promovăm aceste tradiții frumoase”ne-a declarat Violeta Hîncu, primara comunei Manta, raionul Cahul.

În formatul actual, festivalul pescăresc de la manta este la prima ediție, dar organizatorii sunt convinși că acesta v-a deveni o frumoasă tradiție.