Pe 13 septembrie, meșterii populari din lunca Prutului și-au dat întâlnire în com. Manta, raionul Cahul pentru a face un schimb de experiență și a discuta metode și practici de confecționare a ie-lor tradiționale.

La atelier au participat circa X doamne care practică croșetatul și confecționează ii de mai mult timp. În cadrul atelierului practic, acestea au discutat despre modelele de cămăși tradiționale zonei și tehnicile de cusut, tiparele pe care le folosesc și cum combină elementele tradiționale cu cele moderne.

„Azi la Manta ne-am întâlnit într-un atelier, de fapt este un master-klass pentru meșterii populari din zonă, mai bine zis meșterii populari din zonă vor disemina din experiența lor cum se coase, se croiește, ce ață folosim pentru a coase o ie. Această informație sunt dornici de a o avea tinerii, mămicile tinere, oricine este interesat de a se învăța a coase o cămașă națională.  Proiectului prevede crearea a două centre socio-economică a adulților. Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt: femeile întoarse de peste hotare care la moment nu au un loc de muncă, mamele cu copii cu dizbilități care nu au un loc stabil de muncă, oricine, pentru că din a învăța a coase o ie poți să-ți faci o profesie, poți să faci o meserie, poți să câștigi bani din asta” ne-a  declarat Tatiana Seredenco, coordonatoarea proiectului.

Totodată, doamna Seredenco ne-a comunicat că participantele la atelier, în cadrul proiectului urmează să învețe nu doar cum se cos iile dar și cum să fie promovate, vândute.

„A fost o pasiune și mi-a plăcut din școală să brodez, dar și croșetatul și împletitul, mai mult pun accentul pe brodat. Cel mai greu în a coase o ie, pentru mine, e faptul că nu sunt specialist în croitorie. Ca s-o croiesc, să fac tiparele, trebuie să merg la croitor, și după acesta vin acasă, mă apuc de brodat și după aia mă duc înapoi la croitor să o croiesc și-mi fac ia. Dacă ai timp o ie poți să o faci și într-o lună maxim, dar dacă nu dispui de timp.... Eu spre exemplu lucrez acum la o ie și am jumătate de an de când tot lucrez și nu o mai termin” ne-a comunicat Bogdan Maria din Crihana Veche.

Maria este una dintre cele mai tinere participante la atelier și ne-a mai spus că vede în această îndeletnicire o perspectivă de dezvoltare a unei afaceri căci devine din ce în ce mai popular purtatul îmbrăcămintei naționale și că riscul de a ieși „din modă” este unul foarte mic căci iea este o parte a patrimoniului cultural național, lucruri care pe an ce trece doar capătă în valoare. 

La atelier, meșterițele au mai discutat despre stofele care le folosesc la cusut ii. 

„Această îndeletnicire o am mai demult, mai de tânără, dar a fost uitat obiceiul acesta. Acum mă bucur că a apărut din nou în rândurile noastre dragostea față de portul popular. Mă bucur că a reînviat obiceiul acesta și sperăm că și tineretul nu o să-l dea uitării, o să-l promoveze mai departe. E un lucru sensibil, frumos care ne promovează ca neam, că suntem români. Sperăm că și tineretul nostru, fiicele, nepoatele noastre, o să ducă faima aceasta mai departe. Ornamentele acestea semnifică: viață, apă, pământul, aerul pe care îl respirăm, viața noastră de zi cu zi” ne-a spus Elena Zaporojan din com. Manta.

„Administrația publică locală are interesul ca toți cei care locuiesc în comuna Manta să aibă locuri de muncă, în primul rând. De aceea, noi aplicăm la diferite proiecte cu scopul de a deschide diferite centre socio-economice și desigur de a crea locuri de muncă, în deosebi doamnelor care la moment sunt foarte multe în localitate și nu au un loc de muncă, să poate să-și deschidă o afacere personală. Atunci când locuitorii au un venit și un venit destul de bun, desigur că și satul se va dezvolta. Cei care au un venit stabil - rămân în localitatea noastră, implicându-se activ în toate acțiunile întreprinse de administrație” ne-a declarat Violeta Hîncu, primara comunei Manta.

Proiectul „Legenda IEI din lunca Prutului” este implementat din luna iunie, fiind implementat de primăriile localităților Crihana Veche, manta și Vadul lui Isac din raionul Cahul. Proiectul presupune crearea a 2 centre de dezvoltare socio-economice în Manta și Vadul lui Isac, instruirea a 60 de persoane în istoria, confecționarea și promovarea iei dar și cu un târg al meșterilor populari din zonă.

Totodată, în cadrul acestui proiect a fost construită o scenă de vară în satul Crihana veche, raionul Cahul.

Proiectul „Legenda IEI din lunca Prutului” este cofinanțat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul programului „Fondul de Granturi Mici” al „Centrului de Informare pentru Autoritățile Locale din Republica Moldova”, implementat de către Solidarity Fund PL.