Dezbaterile vor avea loc pe 24 iunie, cu începere de la ora 10:00, în incinta Consiliului Raional Cahul, sala de ședințe etajul II.

Evenimentul este organizat de Asociația Promo-LEX, care desfășoară o serie de 6 dezbateri regionale pe subiectul oportunității și conținutului reformei sistemului electoral în Republica Moldova. Conștientizând importanța reformei, impactul pe care-l poate avea asupra tuturor cetățenilor Republicii Moldova și asupra clasei politice, dar și pentru a evita monopolizarea dezbaterilor doar în Chișinău, Promo-LEX a creat o platformă neutră de dezbateri pentru a discuta pe larg subiectul schimbării sistemului electoral.

Dezbaterile vor fi cu public în sală, fiind așteptați să participe cetățenii interesați de acest subiect, autoritățile publice locale de nivel I și II, dar și susținătorii partidelor din teritoriu. Astfel, participanții vor avea posibilitatea de a acorda întrebări simpatizanților, dar și opozanților modificării sistemului electoral. 

Reprezentanții partidelor care susțin sau se opun modificării sistemului electoral se vor întâlni față în față cu cetățenii pentru a le comunica argumentele pro și contra oportunității dar conținutului reformei electorale.

Invitația de a participa la dezbaterile regionale a fost transmisă partidelor politice și deputaților care susțin reforma sistemului electoral și au votat în prima lectură proiectul de lege nr.60 (PDM, PSRM și Grupul Popular European) și formațiunilor politice care prin declarația comună publică s-au opus modificărilor sistemului electoral (PCRM, PLDM, PAS, PPDA, PPPN). La moment și-au exprimat deschiderea și au confirmat participarea reprezentanților la dezbateri PDM, PSRM, PCRM, PPDA și PAS.

Astfel, Promo-LEX își propune să contribuie la informarea cetățenilor și actorilor politici despre tipurile sistemelor electorale, aspectele pozitive și negative ale fiecărui tip de sistem electoral, precum și inițiativele legislative votate în primă lectură de Parlament privind trecerea la sistemul de vot uninominal și mixt paralel. Aceste evenimente au rolul de a amplifica discuțiile din societate pe subiectul reformei sistemului electoral prin oferirea posibilității de a prezenta viziuni contradictorii a diferitor partide politice despre oportunitatea, avantajele și dezavantajele modificării sistemului electoral din Moldova.

De asemenea, pentru a contribui la cunoașterea imparțială și cât mai profesionistă a subiectului, un reprezentant Promo-LEX va prezenta în cadrul acestor dezbateri rezultatele Studiului ”Proiectarea sistemului electoral în Republica Moldova”, realizat de experții internaționali Mette Bakken, Norvegia și Adrian Sorescu, România, la comanda Promo-LEX.

Toate cele 6 dezbateri vor fi difuzate live pe platforma www.privesc.eu și pe pagina www.facebook.com/promolex.md. Aceste dezbateri regionale vor fi susținute la nivel central printr-o serie de dezbateri organizate de Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Radio Moldova.

Dezbaterile regionale pe subiectul reformei sistemului electoral sunt organizate în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, implementat de Asociația Promo-LEX, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).