Pe 3 aprilie, în incinta Palatului Culturii „Nicolae Botgros” din Cahul, pompierii și salvatorii din regiune au sărbătorit Ziua profesională a colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale - "Ziua Salvatorului".

La eveniment au participat angajații și veteranii serviciului dar și familiile acestora, salvatorii fiind felicitați de numeroși oaspeți, inclusiv reprezentanți ai autorităților publice locale. Evenimentul a început cu un minut de reculegere în memoria colegilor căzuți la datorie.

„Toate obiectivele Serviciului Situații Excepționale sunt îndreptate spre dezvoltare. Desigur, pentru a asigura o dezvoltare puternică și durabilă în favoarea societății -  avem nevoie de parteneri puternici și de încredere. Fără o cooperare puternică cu APL nu putem avea succes nici în prevenire nici în lichidarea consecințelor situațiilor excepționale și a incendiilor. Proverbul străvechi: „Unde-s mulți – puterea crește”descrie relațiile noastre cu colegii de peste Prut, acestea ne ajută să ne dezvoltăm și să înaintăm spre Uniunea Europeană” a declarat  Alexandru Oprea, Șeful adjunct al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale.

Totodată, domnul Oprea a înmânat colaboratori care s-au evidențiat pe parcursul anului medalii, ordine dar și grade speciale.

De asemenea, a fost dat citire mesajului de felicitare a domnului Mihail Harabadgiu, Șeful Serviciului  Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, în care era menționat că salvatorii reprezintă forța care e gata să lupte cu stihia apelor, să învingă nămeţii, focul şi să dea speranţă de viaţă în orice situație.

La eveniment a fost prezent și Nicolae Dandiș, Primarul orașului Cahul: „Este o zi deosebită pentru salvatori. Din partea mea, vreau să aduc sincere felicitări conducerii Ministerului de Interne. Primăria orașului Cahul are o colaborarea foarte bună cu toate subdiviziunile Ministerului din teritoriu, și aici s-a menționat foarte bine cât este de important de a preveni  o situație de risc. Colaborarea cu APL-ul, mai ales în contextul noilor modificări în legislație, aceste structuri vor fi tot mai aproape de angajamentele administrației locale în rezolvarea acestor probleme. Dumneavoastră meritați aprecierea și susținerea noastră, respectul pentru că zi de zi vă riscați viața pentru a asigura securitatea tuturor cetățenilor”.

De asemenea, domnul Primar a oferit colectivului DSE Cahul o diplomă de merit și un cadou de preț.

„Este un frumos eveniment în seara aceasta la Cahul. Vreau să mă alătur și eu frumoaselor felicitări și să vă urez să aveți doar zile senine și frumoase, fără de intervenții. Vreau, din partea Consiliului Raional Cahul, sa vă transmit cele mai frumoase urări și aprecierea noastră pentru că dumneavoastră sunteți un exemplu pentru noi” a declarat domnul Ion Groza, președintele raionului Cahul.

Totodată,  din partea Consiliului Raional Cahul, Ion Groza a oferit 7 premii bănești pentru salvatorii din raion.

„Vin cu un mesaj de felicitare din partea mea și a tuturor colegilor primari din raionul Cahul, în semn de recunoștință, în această zi de sărbătoare pentru dumneavoastră, acei bărbați ai neamului care, alături de celelalte structuri ale statului, stau de strajă. Vă doresc ca numărul ieșirilor la serviciu să fie egal cu numărul întoarcerilor acasă. La Mulți Ani!” s-a adresat Ion Dolganiuc, Primarul satului Colibași, raionul Cahul, pompierilor și salvatorilor prezenți.

Seara a fost marcată de evoluarea Ansamblului Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale „Plai Moldovenesc”.

Precizăm că, data de 5 aprilie, a devenit sărbătoare profesională a colaboratorilor Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale - "Ziua Salvatorului" în anul 2002, fiind instituită prin hotărâre de Guvern.

Anul acesta, pe 5 aprilie, manifestații de amploare dedicate Zilei Salvatorului au avut loc la Chișinău, unde s-au întrunit colaboratorii tuturor subdiviziunilor teritoriale a Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale . Evenimentul a început dimineaţa cu omagiu de comemorare a angajaţilor decedaţi în exerciţiul funcţiei. Colegii de breaslă şi apropiaţii au depus flori la „ Memorialul Glorie Eternă Salvatorilor şi Pompierilor Căzuţi la Datorie”.

Tot în dimineaţa de 5 aprilie, locuitorii mun. Chişinău au putut admira parada tehnicii de intervenţie, care a mers pe străzile oraşului. Cele 30 autospecialele au parcurs traseul stabilit, toate mașinile reprezentând specificul de activitate a tuturor salvatorilor. Evenimentul a continuat cu ceremonia oficială de felicitare şi menţionare a efectivului Serviciului Situaţii Excepţionale, care a avut loc la stadionul „Dinamo" din Chişinău. Aici salvatorii şi pompieri au fost felicitaţi pentru curaj,  devotament şi sacrificiu, de care dau dovadă în misiunile de salvare.