Publică un anunț
piatasud.md

La Cahul a fost inaugurat bustul lui Grigore Vieru

În dimineaţa de 6 iulie, în parcul „Grigore Vieru” din Cahul a fost inaugurat bustul marelui poet. Opera reprezintă un bust cu soclu de peste trei metri înălţime.

La inaugurare au participat orăşeni, reprezentanţi ai administraţiei publice locale dar şi numeroşi oaspeţi din România.

„Ne bucurăm mult că poetul care a plecat de aici de la Cahul din lumea aceasta în lumea celor drepţi este astăzi aici cu noi, şi spiritul şi îngerul lui Grigore Vieru planează astăzi deasupra oraşului Cahul. El  totdeauna a iubit şi a ţinut la Republica Moldova şi la neamul românesc” a declarat Avram Micinschi, Preşedintele raionului Cahul. 

Bustul este lucrarea sculptorului autohton Ion Zderciuc, iar colectarea de fonduri pentru edificarea acestuia a demarat în anul 2011. 

 „Este o piatră de temelie pentru tot ce înseamnă importanţa limbii române, a independenţei şi neamului român  aici, la Cahul. De aceea, acest monument are mai mult decât o semnificaţie literară, de interes naţional, de dragoste faţă de neam, istorie şi limba româna” a menţionat Nicolae Dandiş, iniţiatorul edificării monumentului.

 Cu o contribuţie financiară semnificativă la crearea bustului a venit şi Institutul Cultural Român şi Consiliul raional Cahul.

Totodată, bustul lui Grigore Vieru, potrivit oficialilor din cadrul Primăriei Cahul este baza unei alei a personalităţilor c urmează a fi dezvoltată în Parcul din Cahul. 

 „Personalitate notorie în panteonul valorilor naţionale, Grigore Vieru îşi are nemurirea sa. El este conştiinţa noastră veşnică, întrebătoare şi tremurătoare pentru destinul ce ni-i dat. Poet al patriei şi patriotismului, poet al dragostei şi al visului, al păcii şi frăţiei, al copilului şi copilăriei. Copii moldoveni au mare noroc de a creşte cu poveştile Creangiene şi poeziile lui Grigore Vieru” a declarat Petru Burlacu, Primarul oraşului Cahul.

Festivitatea a fost urmată de câteva numere artistice şi depuneri de flori la monument.  

Articole similare