Evenimentul a avut loc pe 28 martie, în incinta Consiliului Raional Cahul, la acesta participând reprezentanți ai organizațiilor societății civile din raionul Cahul dar și reprezentați ai autorităților publice locale și antreprenori locali.

Printre subiectele discutat au fost asigurarea durabilității financiare a OSC-lor prin dezvoltarea Antreprenoriatului Social și mecanismul de desemnare procentuală în acțiune.

Astfel, au fost prezentate prevederile  Legii 223 – reglementarea Antreprenoriatului Social în Moldova,  experiența ONG-urilor din România  în domeniul  economie socială, drept  instrument de asigurare a durabilității financiare.

„Mulțumim organizatorilor pentru posibilitatea de a avea o comunicare eficientă dintre factorii de decizii, APL, medul de afaceri și ONG-uri. Rolul ONG-urilor este incontestabil în orice domeniu, pentru că sunt cei care au o viziune aparte privind acțiunile sau inacțiunile factorilor de decizie. Sunteți cei care puteți să ne susțineți prin proiectele pe care le implementați, acolo unde deseori nu mai ajung surse financiare din bugetele locale și acolo unde APL-urile nu sunt autoritățile eligibile pentru careva proiecte. Este binevenită și Legea 2 procente pentru că în primul rând este o comunicare dinte mediul de afaceri și ONG-uri și astfel cetățenii se poate implica în activități foarte utile pe care le faceți. Astfel, de evenimente ne oferă mai multă încredere pentru că ceea ce faceți, o faceți bune și comunicarea va deveni mult mai puternică” a declarat Sergiu Drangoi, vicepreședintele raionului Cahul. 

Pe de altă parte Igor MERIACRE, director executiv, AO Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova a declarat: „Am venit și împreună cu Tatiana Seredenco,  A.O. „Azi” am organizat acest eveniment pentru a discuta durabilitatea ONG-urilor. De ce durabilitatea? Deoarece problema finanțării activității ONG-urilor este una stringentă deoarece proiectele vin și se duc, iar activitățile care sunt dezvoltate de ONG-uri, acele servicii sociale care sunt importante pentru o comunitate mai mică sau regiune, ar trebui să fie sustenabile și susținute în continuare. Care sunt mecanismele de susținere acestor acțiuni sociale, acelor idei inovative o să le discutăm în continuare”.

Totodată, participanții au urmărit experiența ONG-urilor din r-ul Cahul în domeniul Antreprenoriat Social dar și  susținerea persoanelor din grupurile vulnerabile în autoangajare prin inițierea afacerilor proprii.

De asemenea, a fost prezentată istoria de succes a lui Ion Preuteasă, un tânăr  cu nevoi speciale care a reușit să inițieze o afacere în localitatea de baștină – comuna Burlacu.

La  capitolul asigurarea durabilității financiare a OSC-urilor, au fost abordate subiecte ce țin de: aplicarea mecanismului de desemnare procentuală în practică; acumularea 2% pentru OSC din regiunea Sud,  experiența ONG-urilor în aplicarea mecanismului de desemnare procentuală în practică; experiența ONG-urilor din România – Legea 2% în România și  cum să faci o campanie de succes pentru promovarea mecanismului 2%.

Forumul este organizat de Asociația „MOTIVAȚIE” din Moldova, în parteneriat cu AO „AZI”, în cadrul proiectului „Tinerii cu și fără dizabilități participă activ în viața comunitară și luare a deciziilor şi promovarea dezvoltării unui cadru legal pentru antreprenoriat social”. Acest eveniment este posibil datorită ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Opiniile exprimate aparțin Asociației „MOTIVAȚIE” din Moldova și nu reflectă în mod necesar poziția USAID sau a Guvernului SUA.