Publică un anunț
piatasud.md

În satul Brânza, r-ul Cahul, a fost inaugurat unicul muzeu din sat – Casa Mare (Video)

Muzeul a fost deschis în cadrul Grădiniţei de copii din localitate, la iniţiativa unui grup de doamne care au fost susţinute financiar prin intermediul Proiectului„Promovarea participării civice în raionul Cahul”.

„Casa Mare” din satul Brînza, reprezintă o colecţie de lucrări meşteşugăreşti şi obiecte naţionale adunate de la bătrânii satului, care reprezintă mediul în care trăiau cândva localnicii. 

 „Proiectul„Promovarea participării civice în raionul Cahul”, este direcţionat spre implicarea tinerilor şi femeilor din comunităţile rurale. Am dorit să oferim tinerilor şi femeilor o doză de încredere în forţele proprii şi să înţeleagă că schimbarea vine din noi. Ce  am văzut astăzi este un rezultat, o dovadă că tinerii şi femeile noastre vor şi pot să facă schimbări” a declarat pentru ziuadeazi.md Ludmila Noni, Coordonator de proiect a APDAF „Succes”.

Pe de altă parte. Elena Leşanu, una dintre beneficiarele proiectului şi Directorul grădiniţei din localitate a menţionat: „Am deschis muzeul satului şi anume casa mare, aceasta a fost realizată datorită unui grup de femei cu iniţiativă pentru că la noi în localitate sunt oameni deosebiţi dar nu sunt valorificaţi. 

La inaugurarea muzeului satului, publicul a avut parte de o prezentare a colectivelor artistice ce activează în localitate şi o expoziţie-degustare a bucatelor tradiţionale. 

O altă beneficiară a proiectului, Silvia Eni, a organizat un grup de doamne care cunosc arta cusutului cu acul şi împreună au executat câteva lucrări care au fost expuse în Casa Mare.  

Totodată, doamna Eni a precizat că această îndeletnicire este practic uitată în sat şi au mai rămas puţine persoane care o practică, însă lucrările pe care le execută sunt de o frumuseţe rară. 

„Tot ce facem, facem pentru comunitate, pentru copii, să păstrăm tradiţiile neamului nostru” ne-a comunicat Elena Gherţu, una dintre autoarea ideii edificării Casei Mari în satul Brînza, r-ul Cahul. 

Activitate face parte din Proiectului„Promovarea participării civice în raionul Cahul”finanţat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, prin intermediul programului Transition, implementat de APDAF „SUCCES” în parteneriat cu Caritas, Cehia.

Articole similare