Centrul Regional de Asistență și Informare a ONG „CONTACT–CAHUL” anunţă lansarea proiectului„Juriul Cetățenesc Local (JCL)– pentru o guvernare mai responsabilă”.

Prin intermediul proiectului se propune a sporim gradul de participare civică al cetăţenilor din 4 localităţi de la sudul ţării, unde se vor constitui „Jurii Cetăţeneşti Locale”. JCL este un grup de cetăţeni activi, unit în jurul unei cauze şi necesităţi comune, ce urmează a fi soluţionată prin iniţiative comunitare şi acţiuni de advocacy.

Strategia de implementare a proiectului rezultă din metodologia procesului de organizare comunitară, proces constituit din trei etape: ascultare, cercetare şi acțiune. În prima fază a proiectului, organizatorii comunitari vor „asculta” problemele și preocupările cetăţenilor prin interviuri „door-to-door”. În etapa următoare,Juriile Cetăţeneşti Locale constituite vor ajuta cetățenii să găsească soluții potențiale și să identifice factorii de decizie responsabili de rezolvarea problemelor existente.În a treia etapă, grupurile de cetăţeni se vor implica în rezolvarea problemelor identificate.

În urma activităţilor realizate, Juriile Cetăţeneşti Locale,cu suportul organizatorilor comunitari, vor învăţa cum să se implice în procesul decizional local, cum şi când pot influenţa deciziile; vor identifica probleme comunitare majore, iar prin intermediul acţiunilor de advocacy vor contribui la soluţionarea lor.

Util pentru cetăţeni va fi şi schimbul de experienţă reciproc, cunoaşterea experienţei cetăţenilor din România pe acest domeniu, a mecanismelor de interacţiune cu mass-media, dar şi recomandările experților de la Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re) din Bucureşti şi a celor de la Asociaţia Cetăţenilor cu Iniţiativă, din or. Cantemir. 

„Prin intermediul proiectului ne propunem să sporim auto-organizarea cetăţenilor pentru o mai bună participare în procesul decizional local, să micşorăm neîncrederea şi apatia populaţiei, dar și să responsabilizăm autorităţile publice şi factorii decizionali. Ne dorim să îmbunătăţim guvernanţa locală. După 20 ani de lucru cu comunităţile din Moldova, am înțeles că participarea comunitară este una dintre cele mai importante resurse locale, dar valorificată la cote minime. Fiind membri ai reţelei de organizaţii „European Community Organizing Network”, dispunem de o experienţă bogată, pe care vrem să o valorificăm împreună cu partenerii noştri în comunităţile din sudul ţării”,a menţionat Silvia Strelciuc, director executiv, Centrul CONTACT-Cahul.

Proiectul„Juriul Cetățenesc Local (JCL) – pentru o guvernare mai responsabilă” este implementat de Centrul CONTACT-Cahul, cu susținerea financiară a Departamentului Buna Guvernare din cadrul Fundaţiei Soros-Moldova.