Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI avertizează oamenii despre riscul sporit de intoxicație cu dioxid de carbon în perioada fermentării vinului.

În scopul prevenirii situațiilor de risc rezultate de emanarea acestui gaz toxic la fermentarea vinului salvatorii îndeamnă încă o dată cetățenii să respecte regulile elementare de securitate, după cum urmează: 

· Să asigurare încăperile unde se produce vinul cu o ventilaţie corespunzătoare, sau în lipsa acestora, procesul de fermentare să fie făcut în încăperi deschise sau în aer liber; 
· Persoanele sunt îndemnate să nu intre în încăperile unde există recipiente cu vin în proces de fermentare, iar dacă situația o impune să nu se afle perioade lungi în acestea; 
· Să verifice concentrația oxigenului cu o lumînare aprinsă – dacă lumînarea se stinge să evacueze imediat încăperea, acesta fiind un indicator al lipsei oxigenului; 
· Să anunţe în prealabil pe cineva înainte să intre în beciuri; 
· În cazul situațiilor de risc să solicite ajutor la numărul unic de urgență 112. 

Dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentaţie este un gaz fără culoare sau miros, care pătrunde în organism pe cale respiratorie, fiind o substanță toxică puternică. Gazul este mai greu decât aerul, de aceea se lasă în jos la suprafaţa solului, unde formează concentraţii foarte înalte, mai ales în încăperile fără ventilaţie. 

ATENȚIE!!! O persoană intoxicată cu dioxid de carbon poate fi salvată, dacă în primele minute este scoasă din mediul toxic şi dusă în aer curat. 

Menționăm că, potrivit datelor IGSU, de la începutul lunii septembrie, în Republica Moldova, patru persoane și-au pierdut viața intoxicați cu dioxid de carbon în urma procesului de fermentare a vinului, iar o persoană a fost salvată.