Publică un anunț
piatasud.md

Elevii unei Şcoli profesionale din Cahul ar putea fi cazaţi într-o clădire în care 10 ani erau trataţi bolnavii de tuberculoză

Elevii unei Şcoli profesionale din Cahul ar putea fi cazaţi într-o clădire în care 10 ani erau trataţi bolnavii de tuberculoză

Este vorba de clădirea Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Raional Cahul, care aparţine Ministerului Educaţiei şi urmează să revină Şcolii Profesionale nr. 2 din Cahul.

Zece ani în urmă, Consiliul Raional Cahul a primit în comodat clădirea cu două nivele de la Ministerul Educaţiei, aceasta fiind la acel moment într-o stare deplorabilă. După ce a renovat-o complet, administraţia raională este nevoită conform contractului (încheiat pe 10 ani) să o predea Şcolii Profesionale nr. 2 din Cahul, acolo urmând să fie creat un cămin pentru elevi.

Din cauza situaţiei create, nici Consiliul Raional nu poate face investiţii în clădire pentru a crea condiţii bune pacienţilor, iar condiţiile în care aceştia sunt trataţi la moment au fost subiect de ştiri pentru media naţională

Anatol Malcov, Directorul Spitalului Raional Cahul spune că anual în această secţie sunt trataţi circa 1000 de bolnavi cu boli infecţioase, dermato – venerologice dar şi bolnavi de tuberculoză. 

Situaţia incertă a determinat conducerea raionului Cahul să convoace o şedinţă operativă şi să discute cu reprezentanţii instituţiilor vizate soluţiile posibile de a ieşi din criză. La şedinţă au participat şi Viceprim-ministrul Ghenadie Brega dar şi Viceminitrul Sănătăţi – Gheorghe Ţurcanu.

„Contractul intră în vigoare la momentul semnării actului de predare-primire. Noi putem să mai activăm acolo încă un an de zile. Situația la moment este foarte critică, s-au făcut reparații dar nu am găsit nici o decizie prin care s-a transmis acest edificiu, nu am găsit nici un document cu care să argumentăm reparația, nu sunt astfel de documente la contabilitate. Anul trecut am făcut mai multe demersuri și ni s-au solicitat prezentarea actelor doveditoare că au fost făcute aceste investiții” a declarat în cadrul şedinţei Elena Bacalu, Vicepreședintele de ramură a Raionului Cahul.

Totodată, doamna Vicepreședinte a menționat că este periculos ca un edificiu în care timp de 10 ani au fost tratați bolnavi de tuberculoză să fie folosit în calitate de cămin pentru studenți iar situația creată nu permite autorităților să efectueze reparații capitale și să creeze condiții adecvate pentru bolnavi. Transmiterea în comodat a clădirii încă pe un termen de 10 ani ar fi o soluție pentru a ieși din impas.

Pe de altă parte, Viceprim-ministru Ghenadie Brega a atras atenția conducerii Școlii Profesionale din Cahul despre impactul pe care îl poate avea transmiterea clădirii. Reieșind din faptul că anual, în secție se tratează circa 1000 de pacienți, inclusiv bolnavi de tuberculoză, iar necesitatea de cazare existentă la moment pentru instituția de învățământ este de circa 80 de persoane, urmează să fie dată prioritatea bolnavilor.  

„E destul unu cu tuberculoză activă să meargă prin oraș…  Cât de urgent nu am hotărî acum nu o să putem imediat hotărî problema, anul acesta e deja pierdut, dacă reparăm a doua clădire trebuie să o transmitem de la balanța spitalului. Trebuie găsită Soluția aici pe loc. Ce putem propune acum la 1000 de pacienți? Nimic nu putem. Ca să construim un spital sau să reparăm clădirea noi nu putem, cu 80 de copii e mai ușor ca în cel mai rău ucaz le compensezi chiria, și în Chișinău vin la universități, învață, nu sunt cămine, oamenii se duc la chirie” a punctat domnul Brega.

La final de şedinţă, autorităţile au convenit să discute această problemă şi cu Ministrul Educaţiei pentru a găsi cea mai bună soluţie. 

Articole similare