Șeful Secției Boli Infecțioase a Spitalului Raional Cahul ne-a vorbit despre situația persoanelor internate pe 27 martie în Spital cu suspiciuni de Hepatită virală A.

„În luna martie până la moment au fost internați în Secția Boli Înfecțioase 8 pacienți. La 2 copii s-a confirmat Hepatita virala A, iar 6 pacienți se află la moment sub supraveghere,  dintre care 2 maturi și 4 copilași. Toți sunt din satul Tartaul de Salcie, iar maturii sunt lucrători ai instituțiilor preșcolare. Situația nu este atât de gravă. Copiii se află într-o stare satisfăcătoare. La maturi 90% nu o sa fie depistată hepatita A” ne-a comunicat domnul Bzovii.

Totodată, domnul Dumitru Bzovii a mențioant că toți pacienții sunt din satul Tartaul de Salcie, iar secția specializată a Spitalului Raioanl Cahul dispune de tot necesarul pentru a prelua, investiga și trata pacienții, dacă vor mai fi documentate astfel de cazuri.

Anul trecut, în raionul Cahul au fost înregistrate 11 cazuri de îmbolnăvire cu Hepatita virală A.

Precizăm că Hepatita virala A este o boala infecto-contagioasa acuta, produsa de virusul hepatitic A – se mai numeste si hepatita epidemica, deoarece apare in focare epidemice sau epidemii, mai ales la copii.

Sursa de infectie este reprezentata de bolnavii si purtatorii asimptomatici (mai frecvent copii). Transmiterea este de obicei digestiva, fecal-orala:
- prin contaminarea directa cu bolnavul (mai frecventa in colectivitati)
- prin contaminarea indirecta (alimente, apa contaminata) - mai frecventa in epidemii. 
Boala se poate transmite rar prin sange sau contact sexual. Perioada de contagiozitate este de 2 saptamani inainte si 1 saptamana dupa debutul bolii. Virusul este prezent la bolnavi in fecale, incepand din ultima parte a perioadei de incubatie si in primele doua saptamani ale bolii.
Practic, omul se infecteaza frecvent in copilarie cu acest virus, dar si ulterior de-a lungul anilor, incat 80-85% dintre persoanele cu varsta de peste 30 de ani au deja dezvoltati anticorpi fata de acest virus (imunitate specifica).

Incubatia dureaza intre 15-50 de zile, fiind in medie 28 de zile. Probabilitatea de boala simptomatica este strict legata de varsta: copiii mici fac forme asimptomatice de boala in majoritatea cazurilor; la adolescenti formele acute sunt mai frecvente. Tipic, hepatita acuta A evolueaza in trei stadii: pre-icteric, icteric, convalescenta. 
Debutul poate fi pseudo-gripal, gastro-enteric, cu febra, anorexie, astenie, apatie, disconfort digestiv (greata, varsaturi, pierderea apetitului). In stadiul urmator apare icterul, coloratia galbena a sclerelor (albul ochilor) si tegumentelor, urini hipercrome (inchise la culoare) si scaune acolice (decolorate). Durata icterului este de 2-4 saptamani. Convalescenta este marcata de o lunga perioada de astenie.
Hepatita virala A evolueaza in marea majoritate a cazurilor cu vindecare completa. Nu se cronicizeaza. Complicatiile hepatice sau extra-hepatice apar mai ales la adulti.