La ultima ședință a Consiliului municipal Cahul, aleșii locali au condiționat transmiterea unui lot de teren către Stația Zonală Sud a serviciului Asistență Medicală Urgență pe care urma să demareze construcția unei noi clădiri a ambulanței în Cahul.

Investiția totală se ridică la circa 12 milioane lei, bani care urmează să meargă la construcția clădirii cu 2-3 nivele și a infrastructurii necesare bunei activități a serviciului. Această clădire urmează să fie prima de acest tip din Republica Moldova, și este preconizat a fi construită anume la Cahul.

Potrivit domnului Gheorghe Miroșnicenco, șef al AMU Sud, până la finele anului curent proiectul construcției urmează a fi finisat, iar în primele luni ale anului 2018 să demareze construcția. În caz că aleșii locali nu vor oferi terenul amplasat în nemijlocita vecinătate de Spitalul Raional Cahul, proiectul în cauză poate fi pierdut, iar clădire să fie construită în alt raion din țară.

Problema cu acordarea terenului a pornit de la situația legală în care se află actuala clădire a ambulanței. Clădirea AMU Sud din centrul orașului Cahul se află în proprietatea statului, gestionată de Ministerul de ramură, iar terenul de sub clădire este proprietatea autorității publice locale. Aleșii locali, în dorința de a aduce în proprietatea consiliului local și clădirea menționată, au propus un schimb: terenul pe clădire, și au amânat discutarea subiectului pentru altă ședință a consiliului. 

„Acest proiect ne va permite crearea condițiilor adecvate de muncă pentru personalul medical, ceea ce va duce la creșterea nivelului a calității serviciilor acordate populației. Totodată, zona în care urmează a fi amplasată stația nouă va facilita conlucrarea cu Departamentul de Primiri Urgențe a Spitalului Raional. Dacă până la finele anului consilierii nu vor adopta decizia de transmitere în proprietatea statului a terenului, noi cu siguranță vom pierde acest proiect și această posibilitate” ne-a declarat domnul Miroșnicenco.

Totodată, potrivit domnului Șef, demersul de inițiere a procedurilor legale pentru acest proiect a fost înaintat acum un an în urmă,decizia de formare a bunului imobil fiind adoptată de Consilieri în februarie a.c.,  proiectul final fiind pus în dezbatere la ședința consiliului doar acum, pe 5 octombrie 2017.

Menționăm că, pe lângă îmbunătățirea condițiilor de lucru pentru angajații serviciului ambulanță din raionul Cahul, urmează a fi creat și un centru de instruire pentru personalul medical din zona de sud a țării.

V. Hotnogu