Declarațiile au fost făcute de Nicolae Dandiș, Primarul orașului, pe 7 martie a.c. de Nicolae Dandiș ,Primarului orașului Cahul, în cadrul emisiunii Țara lui Dogaru de la Publika TV.

„Cu regret, este o problema nu numai  pentru Cahul, cu siguranță pentru toate localitățile, în special pentru zonele urbane. Sunt multe lucruri care trebuie de menționat și nu m-aș opri în primul rând la partea legislativă. Cât ține de organizare locala: sunt multe acțiuni care trebuiau întreprinse de mult și nu au fost întreprinse, și de aceea sunt nevoie de soluții ca și sistem. Ca primar, am întreprins măsuri de a crea acea echipă de prindere a lor. Am instituit anul trecut un azil, bineînțeles așa cum ne-am permis să facem acest lucru. Cu regret, acest caz (din 23 februarie n.r.) nu este singurul și cunosc foarte bine situația, mă implic, încerc să rezolv, dar rezultatele nu pot fi imediate. Am discutat cu primari și din România, și din alte părți: unii au de zeci de ani adăposturi și tot se mai confruntă cu acest lucru (câini comunitari n.r.)” a comunicat domnul Primar prin telefon. 

De asemenea, domnul Primar a vorbit despre modul de lucru a azilului: „Câinii bolnavi sunt eutanasiați, care sunt agresivi sau suspecți că reprezintă pericol de rabie sau de alte boli tot. Restul sunt întreținuți în acel azil o perioadă, medicul îi sterilizează și o parte chiar, din păcate, sunt dați drumul înapoi în stradă. Dacă vorbim de partea legală: nu pot să îi nimicesc cum scrie în ordinul din 2000 (Ordinul Ministerului Ecologiei n.r. ). Aici nu este neapărat nevoie de cheltuieli mari ci de dorința oamenilor să se implice. Am făcut nenumărate ori apeluri la grupuri de voluntari, de persoane, am creat o Asociație Obștească, grup de inițiativă, am demarat colectare de fonduri”.

Informația a fost confirmată de Vasile Raru, Șeful Serviciului Salubrizare a Primăriei Orașului, în ședința Consiliului orășenesc din 10 martie. Domnul Raru a menționat că anul trecut au fost capturați 820 de animale fără stăpân, care erau bolnave, agresive au fost eutanasiate iar restul au fost eliberate.

Reamintim că, pe data de 23 februarie a.c.o fetiță de 10 ani a fost atacată de 3 câini maidanezi în timp ce se întorcea de la magazin. Acest caz a redus problema câinilor maidanezi pe agenda publică