Pe 9 decembrie, în cadrul ședinței Consiliului Raional Cahul, aleșii locali au aprobat bugetul raionului Cahul în prima lectură.

La următoarea ședință a Consiliului, proiectul bugetului va fi adoptat în lectura II. Proiectul integral al bugetului pentru anul 2017 îl puteți descărca aici

Astfel, pentru anul viitor sunt preconizate venituri în sumă totală de 218 510,80 mii lei și cheltuieli de 218 510,80 mii lei. Pentru anul 2017, nu este prevăzut deficit bugetar. În raport cu bugetul anului 2016, se prognozează o creștere a veniturilor la bugetul pentru anul următor cu peste 2 milioane lei.

Astfel, pentru anul următor, sunt preconizate venituri mai mari la impozitul pe venit reținut din salariu: cu circa 1 milion lei mai mult; transferurile curente cu destinație specială, cu peste 1,3 mil lei și la capitolul transferuri curente cu destinație generală, cu peste 6,6 mil. lei mai mult.

Totodată, anul următor la bugetul raional nu vor fi efectuate transferuri capitale primite cu destinație specială.

La capitolul cheltuieli, cea mai mare pondere o are domeniul învățământ, aproximativ 71% din buget, fiind urmat de domeniul protecție socială – aproximativ 14%. Pentru anul următor, Consiliul raional Cahul preconizează să investească 7 milioane de lei în reabilitarea drumurilor din raion și peste 4 ,5 milioane lei pentru lucrări de reparație în cadrul instituțiilor medicale.

Precizăm că, potrivit Legii finanțelor publice locale, bugetele autorităților locale urmează să fie aprobate până la 10 decembrie. În caz că consiliile  locale nu reușesc să adopte bugetul până la 31 decembrie, intră în vigoare bugetul provizoriu care este echivalent cu bugetul pentru anul trecut.

Totodată, proiectul bugetului pentru anul următor, urmează a fi supus audierilor publice, oferind posibilitatea părților interesate să se exprime și să vină cu propuneri.