Publică un anunț
piatasud.md

Băieții și fetele pe biciclete pledează pentru o mai mare siguranță în trafic

Băieții și fetele pe biciclete pledează pentru o mai mare siguranță în trafic

Duminică, 17 septembrie, prin centrul orașului Cahul a avut loc un marș pe biciclete organizat de un grup de inițiativă local compus din tineri.

Aceștia au mers în marș prin tot centrul orașului, atrăgând astfel atenția asupra necesității practicării unui mod sănătos de viață dar și necesitatea pistelor pentru bicicliști, și asigurarea siguranței în trafic pentru toți. 

„Evenimentul dat are o importanță majoră dat fiind faptul că atinge mai multe probleme cu care se confrunta societatea începând cu ce le de plan ecologic, sănătate și finisând cu siguranța în trafic. Dacă ecologia și sănătatea cumva populația și-o poate asigura prin conștientizare, cel de-al treilea element trebuie a fi asigurat prin forțele publice, cu ajutorul autorităților, astfel asigurând un mers sigur pe stradă cu bicicleta. La momentul dat nu avem piste pentru bicicliști, sportul a devenit din ce in ce mai popular, și oamenii nu își pot satisface această plăcere de a merge cu bicicleta în stradă și a fi în siguranță. Problema mai are o latură, pentru cei care merg cu automobilul pentru că este riscul de a da peste un biciclist. Automobiliștii la momentul în care văd un biciclist în față reacționează stresant pentru că nu știu în ce direcție o va lua și cum va proceda mai departe, mai ales că majoritatea bicicliștilor nici nu poartă acele veste fluorescente pentru a asigura vizibilitatea sa în trafic” ne-a comunicat Svetlana Filip, membră a grupului de inițiativă Cives Cahulum. 

La marș au participat amatorii bicicletelor, de la mic la mare, iar siguranța în trafic a acestora a fost asigurată de 2 echipaje a poliției de patrulare. 

„Organizăm acest marș pe biciclete pentru a promova transportul ecologic, de a adresa un mesaj concetățenilor noștri de a folosi mai des bicicleta. În acest mod vrem să atragem și atenția autorităților publice locale să fie mai deschiși față de bicicliști, să creeze piste pentru bicicliști, facem apel și la alte instituții ca să creeze parcări pentru bicicliști . Sperăm că mesajul nostru va fi auzit și în viitorul apropiat bicicliștii se vor bucura de mai multe condiții pentru pedalat” ne-a declarat Gheorghe Stoianov, un alt membru al grupului de inițiativă care a organizat evenimentul.

Ciclismul devine din ce în ce mai popular în rândurile cahulenilor, mai ales în perioada caldă a anului, iar o dată cu dezvoltarea acestui gen de sport și mărirea numărului de bicicliști, apar la iveală și problemele. Orașul supraaglomerat de mașini, drumuri înguste, automobile parcate pe acostament care fac imposibilă circulația pentru transportul pe patru roți și creează mari pericole pentru cei care circulă doar pe două roți. 

Nicolae Mocanu, a revenit de la studii din Constanța, România, și ne-a povestit că modul în care sunt tratați bicicliștii acolo și modul în care sunt tratați aici diferă extrem de mult: „Acolo erau piste pentru bicicliști, ceea ce îmi oferea posibilitatea să practic acest gen de sport. În Cahul este mai greu datorită faptului că drumurile nu sunt ok, nu sunt piste, îți deteriorezi bicicleta. Trebuie să fii foarte atent circulând prin oraș”.

Aceasta este prima activitate de sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea creării pistelor pentru bicicliști în orașul Cahul, organizatorii declarând că vor mai organiza acțiuni de sensibilizare pentru a obține acest drept, de a circula în siguranță. 

Articole similare