Publică un anunț
piatasud.md

Apeductul care îi va face pe oameni mai sănătoşi

Apeductul care îi va face pe oameni mai sănătoşi

Locuitorii satului Roşu din raionul Cahul au scos din viaţa lor unul din factorii de risc care le afecta sănătatea. Este vorba despre consumul de apă potabilă.

Iarna aceasta se împlineşte un an de când în această localitate a fost finalizat cu succes un proiect de aprovizionare cu apă potabilă, prin construcţia unui apeduct nou. Localnicii, care recunosc că se certau înainte pentru o găleată cu apă, acum sunt mulţumiţi că o pot consuma oricând.

În fiecare an, Centrul Naţional de Sănătate Publică avertizează că apele subterane sunt un pericol pentru sănătatea oamenilor. Ponderea probelor din sursele centralizate subterane de apă potabilă care nu corespund parametrilor chimici constituie aproape 75 la sută. 

Din fericire, sunt localităţi unde o idee bună, susţinută cu bani şi implicare, a schimbat situaţia general valabilă pe ţară. Satul Roşu este un exemplu – aici oamenii consumă apă sigură. Niciuna din cele 128 de fântâni din sat nu are apă potabilă, iar bolile hepatice erau printre principalele cauze ale adresării oamenilor la medici. În luna noiembrie 2012, de hramul satului, localnicii au soluţionat această problemă prin darea în exploatare a unui apeduct.

Un succes comun al autorităţilor şi sătenilor

Realizarea proiectului de construcţie a apeductului a fost o adevărată provocare atât pentru satul Roşu, cât şi pentru întreaga regiune, mai ales că rezultatul final este unul complex. „Ne-am propus iniţial să alimentăm numai satul cu apă, dar ni s-a spus că pentru a câştiga proiectul, el trebuie să aibă impact regional. Apoi am fost consultaţi de experţi internaţionali care ne-au ghidat în direcţiile corecte şi ne-au sugerat să construim şi sistemul de canalizare. Cu susţinerea autorităţilor raionale, cu suportul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud, şi cu finanţarea Guvernului României şi a Agenţiei de cooperare internaţională a Germaniei (GIZ) ne-am îndeplinit visul”,  spune primarul satului, Grigore Furtună. 

O parte a succesului acestui proiect se datorează locuitorilor satului care au înţeles că majoritatea bolilor sunt cauzate de calitatea apei potabile. Ei s-au mobilizat, au format grupuri de lucru şi au participat nemijlocit la lucrările de construcţie. Astfel, a fost facilitat procesul de racordare tehnică a apeductului la gospodăriile casnice, iar timp de două luni au avut loc aproape 500 de racordări. Astăzi, din cele 850 de gospodării, în jur de 70 la sută au apă potabilă în robinete.

În prezent, locuitorii din satul Roşu achită 12 lei pentru un metru cub de apă, însă preţul s-ar putea schimba, dacă va fi creat un operator regional care va gestiona sistemele de alimentare cu apă din tot raionul Cahul. „De fapt, iniţierea procesului de regionalizare a serviciilor de aprovizionare cu apă potabilă din raion este un rezultat semnificativ al acestui proiect. Întreprinderea „Apă Canal” Cahul gestionează la moment atât sistemul construit în Roşu, cât şi sistemul de apeduct din Crihana Veche şi Manta, fiind pregătită pentru extindere pentru alte localităţi”, precizează şeful Secţiei management proiecte din cadrul ADR Sud Eugen Lupaşcu.

Oamenii din satul Roşu au şi ei numai cuvinte bune despre această realizare. De fapt, satisfacţia lor s-a văzut în prezenţa masivă la ceremonia oficială de anul trecut, la care au participat nu doar liderii locali, ci şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, viceministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al RM, Anatolie Zolotcov, reprezentaţi ai ADR Sud şi ai GIZ. „Acum e mult mai bine cu apă la robinete. Este aici la noi o fântână, dar înainte era numai sfadă între vecini când se termina apa. Acum şi apa este mai calitativă”, spune localnica Elena Creţu.

Proiectul de aprovizionare cu apă a fost gestionat de Agenţia de Dezvoltare Regională Sud, cu sprijinul financiar oferit de Guvernul României, prin intermediul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ. Valoarea poriectului s-a ridicat la 2,8 milioane de lei.

Ion Surdu

LEGENDĂ:

La construcţia apeductului din satul Roşu au participat şi localnicii

Articole similare