Publică un anunț
piatasud.md

Anatolie Malcov: Principalul în lucrul nostru, de medici, este de a salva vieţile omeneşti

Anatolie Malcov: Principalul în lucrul nostru, de medici, este de a salva vieţile omeneşti

Săptămâna aceasta, mai multe instituţii media naţionale au publicat materiale care prezintă situaţia deplorabilă din cadrul Secţiei Boli Infecţioase a Spitalului Raional Cahul.

Pereţi plini de mucegai, pardosea deteriorată, condiţii insalubre de acordare a ajutorului medical.

Pentru a afla care este cu adevărat situaţia din cadrul unicei instituţii spitaliceşti din raionul Cahul am discutat cu Anatolie Malcov, Directorul Spitalului Raional Cahul 

Domn Malcov, în presa naţională au apărut materiale care prezintă situaţia din creată în cadrul Secţiei Boli infecţioase din cadrul Spitalului Raional Cahul. cărui fapt se datorează această situaţie? 

Clădirea Blocului Secţiei Infecţioase, după documentele pe care le avem, este transmisă în comodat Spitalului.  Acest contract a fost încheiat între reprezentatul Ministerului Învăţământului şi fostul director al Spitalului în anul 2005. Drept urmare, a fost reparată clădirea fostului cămin al şcolii profesionale, clădire nefolosită, distrusă. Aceasta a fost reparată din banii publici, prin intermediul Consiliului Raional Cahul şi suma se ridica la 1,5-1,8 mil lei.

Când s-a finisat reparaţia, nu a fost făcut un act de predare primire dintre instituţii şi actele confirmative nu le avem. Noi ne-am adresat de mai multe ori la directorul Şcoli Profesionale  şi la Ministrul Educaţiei să rezolvăm problema. 

Contractul a fost făcut pe 10 ani iar în 2014 a expirat. Noi în orice zi putem rămâne fără Secţia de boli infecţioase. Pentru că clădirea nu aparţine Spitalului nu putem face documentaţia tehnică şi documentaţia de proiect. Nu avem dreptul să facem astfel de reparaţii pentru clădirea care nu ne aparţine. 

Nu e prima data când apare această problemă în media. Când am venit la conducerea Spitalului am reparat acoperişul clădirii dar problema cu iahnia nu a dispărut. Cea mai mare problemă este că acolo nu lucrează sistemul de ventilare şi permanent este problema cu mucegaiul. În fiecare sâmbătă se prelucrează cu soluţii aceste regiuni pentru a prelucra pereţii. Aceste acţiuni nu ajută la înlăturarea problemei. 

Ce planifică administraţia spitalului să întreprindă pentru a ameliora această problemă?

Zilele acestea a avut loc o şedinţă cu reprezentanţii Consiliului Raional,  CNAM, Centrul de Sănătate Publică, în cadrul căreia au fost discutate problemele şi posibilele soluţii.

În rezultat, a fost ridicată problema inclusiv şi atitudinii personalului faţă de pacienţii.  Nu putem să negăm că nu există aşa o problemă. Am făcut un ordin în care am interzis prescrierea medicamentelor şi a articolelor parafarmaceutice către pacienţi. 

Aceasta se permite a se face doar cu reţeta medicului, cu ștampila acestuia şi doar la stricta necesitate. S-a abordat problema că infirmierele obligă rudele bolnavilor să facă curăţenie în secţie. Vom demara o anchetă de serviciu pentru a remedia cazul şi a penaliza persoanele vinovate. 

În şedinţă au fost luate, de asemenea, decizii de a demara procedurile de reparaţie curente cu instalarea unui sistem de ventilare. Costul investiţiei totale se ridică la 60 mii lei. 

Aici apare o problemă:  cum de arătat cheltuielile făcute pentru o clădire  care nu există.  

În care secţii ale spitalului vă mai confruntaţi cu aceste probleme?

Cândva Spitalul era mare şi aveam multe clădiri pe teritoriu. La moment avem 3 blocuri curative pe teritoriul spitalului şi blocul Secţiei Boli Infecţioase. Nu este mare Spitalul raional Cahul. 

La moment ne confruntăm cu problema lipsei paturilor suficiente pentru a acoperi necesităţile bolnavilor din raionul Cahul . 

De exemplu, în blocul terapeutic şi blocul chirurgical avem probleme, în principal cu igrasia. Noi am depus un proiect investiţional pentru participarea la Fondul de Eficienta Energetică. Implementarea acestui  proiect poate să soluţioneze problemele cu mucegaiul şi cu încălzirea blocurilor. Aceasta va permite înlocuirea geamurilor, uşilor, termoizolarea acoperişurilor şi a subsolului. 

Ceea ce am fost nevoiţi să facem timp de 30 de ani nu a fost făcut, iar acum nu reuşim să recuperăm toate acestea. 

Pentru a repara întreg  Spitalul , al aduce la condiţii, avem nevoie de 15 mil de lei adăugător, aceasta fără lucrări interne de reparaţie. Am făcut un plan strategic de dezvoltare a spitalului pentru care au fost stabilite priorităţile, restabilim documentaţia clădirilor că nu existau pentru toate. Facem expertiza tehnică a acestora. 

Din 13 clădiri avem documentaţie tehnică doar pentru 7, iar 10 clădiri sunt exploatate la moment. În permanenţă lucrăm pentru a aduce în conformitate cu standardele infrastructura Spitalului Raional Cahul. 

Totodată, avem probleme cu pregătirea pentru perioada rece a anului. De 3 ori am solicitat convocarea Comisiei Situaţii Excepţionale pe motiv că sistemul de încălzire nu a fost reparat de 30 de ani. Cazangeria spitalului a fost cândva cazangeria oraşului. În 2012 aceasta a fost predată în gestiunea spitalului. Această cazangerie încălzeşte Liceul Ioan Vodă, Şcoala Internat , Colegiul de Medicina şi Centrul Regional de transfuzie a sângelui. 

Când a fost transmisă Cazangeria la balanţa spitalului,  a fost făcută fără a transmite documentaţia tehnică, fără a ne prezenta schemele reţelelor subterane. Anul trecut când am avut o ruptură în reţea nu am putut găsi unde este aceasta. Acum avem probleme cu administrarea acestor reţele. 

Foarte probabil că unele persoane fizice se încălzesc din sistemul nostru de încălzire. 

Care este situaţia cu aprovizionarea cu medicamente a instituţiei?  Pe Facebook unele rude ale pacienţilor scriau că sunt obligaţi să procure medicamente si paramedicale din banii proprii. 

Noi la ziua de azi suntem asiguraţi cu medicamentele necesare, cu toate că avem datorii faţă de agenţii economici dar avem certitudinea ca vom fi asiguraţi cu medicamente şi articole parafarmaceutice pe deplin. 

Dacă să ne ghidăm după normele europene, doar pentru mănuşi de unică folosinţă urmează să cheltuim un milion de euro anual. Spitalul doar pentru medicamente are buget de 10 mil de lei. 

Chiar dacă nu există anumite articole de medicamente şi rudele bolnavilor sunt rugate să le procure, acestea urmează să fie prescrise de către medic şi nu de altcineva. 

A doua problemă gravă care există şi creează astfel de probleme este lipsa cadrelor medicale specializate. În secţia boli infecţioase avem doar un medic infecţionist. Nu avem specialişti care ar activa in spital. Ne-am adresat şi la minister cu scrisori, avem nevoie de specialişti dar tinerii specialişti solicită apartamente de serviciu şi salariu mare. 

Salariile nu le stabilesc eu la dorinţa mea. Există normative şi legislaţia nu ne permite să facem multe lucruri. 

Tinerii specialişti care au activat în calitate de rezidenţi ne-au spus că după ce finisează studiile vor pleca peste hotare sa lucreze. 

Daca voi concedia Şeful de secţie păi trebuie să închidem secţia şi urmează să luăm o decizie, sau să procedăm astfel şi să lăsăm bolnavii fără asistenţă medicală sau să continuăm lucrul mai departe. 

Doar anul trecut avem peste 200 de cazuri când persoanele fără poliţa de asigurare nu au achitat serviciile medicale, dar asta este in jur de un milion de lei. Cu toate acestea, noi continuăm să lecuim oamenii. 

În secţia neurologie avem un pacient care rămâne internat 210 zile şi nimeni nu vrea să îl ia acasă. Noi nu putem sa îl alungam cum au făcut-o la nordul ţării. În locul acestui pacient am putea să lecuim, pe parcursul acestei perioade, peste 30 de bolnavi.

Doi ani, am rugat fostul Primar să instaleze semne de circulaţie „Spital” prin oraş şi ne hrănea doar cu promisiuni.  După ce s-a schimbat Primarul oraşului, în doar o lună au fost instalate semnele de circulaţie. 

Probleme sunt multe, daca ar f rezolvate în fiecare an ar fi mult mai simplu dar acum strângem roadele indiferenţei foştilor administratori. 

Vorbeaţi de lipsa tinerilor specialişti, care este necesitatea de cadre în cadrul instituţiei? 

Anul trecut 2 reanimatologi au plecat în România şi primesc salarii duble. Sunt multe probleme, oamenii pleacă şi nu vor să rămână. La moment avem 80 % de posturi ocupate şi un deficit de 20 la sută de medici. 

Avem necesitate de medici Infecţionişti, pediatri, neaonatologi, medici urgentişti în DMU. acesta a fost deschis dar medici nu avem care sa lucreze.  De exemplu: Neuropatolog  lucrează un pensionar prin cumul si vine din Vulcăneşti să lucreze. 

Oftalmologi nu există. Doamna Uscat, la 84 de ani, a plecat la pensie şi încă cu scandal. La spital a rămas doar un oftalmolog care dacă pleacă, raionul rămâne fără medici de această specialitate. 

Farmaciştii nu vin să lucreze, cei care au studii medii merg şi primesc de 3 ori mai mare salariu la farmaciile private şi nu vin la spital sa muncească. 

Femei de serviciu nu sunt persoane tinere ci doamne în vârsta de pensionare, locuitoare ai satelor din apropierea oraşului. 

În Secţia Hemodializă avem doar un medic care trăieşte în secţie. Dacă acesta  pleacă, astăzi rămânem fără medic, iar persoanele cu afecţiuni ale rinichilor –  fără o şansă de a trăi.

Care sunt perspectivele dezvoltării în continuare a Spitalului Raional Cahul?

Am găsit limbă comună cu Consiliul Raional Cahul. Am stabilit un plan strategic de dezvoltare, urmează sa atragem fonduri din alte surse pentru dezvoltare. 

Totodată,  Consiliul Raional negociază cu investitorii străini care planifică sa construiască un spital nou, regional, costul proiectului ar fi de peste 170 de milioane euro. 

Micile probleme cu care se confruntă pacienţii Spitalului Raional Cahul, legate de condiţiile hoteliere încercam în permanenţă să le soluţionăm dar trebuie de menţionat că principalul în lucrul nostru, de medici, este de a salva vieţile omeneşti, iar asta este o prioritate pentru noi.

Mulţumim mult domn Director 

Pentru conformitate, Vitalie Hotnogu  

Articole similare