Organizația pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) va deschide în mai 2017 cel de-al 10-lea Incubator de Afaceri în Raionul Cahul.

Incubatorul va avea același format ca celelalte 9 Incubatoare de Afaceri, deschise în ultimii 8 ani în raioanele Soroca, Ştefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Dubăsari, Ceadâr-Lunga, Cimișlia şi Nisporeni.

Instituția va oferi doritorilor de a-și deschide o afacere spațiu la prețuri rezonabile, instruire și suport antreprenorial pe parcursul a 3 ani.

Iulia Iabanji, directorul general ODIMM a menționat, în cadrul unei sesiunii de informare organizate la Cahul, că incubatorul va oferi tinerilor antreprenori mai multe avantaje și va elimina o parte din barierele cu care se confruntă de obicei la etapa de inițiere a afacerii.

„Dincolo de suportul logistic necesar demarării activității, a preţului redus la spaţiile de producere şi a oficiilor, Incubatorul de Afaceri oferă un mediu prielnic dezvoltării, prin furnizarea de informaţie şi consultanţă antreprenorială, a transferului de bune practici, prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate”, a menționat Iulia Iabanji.

Potrivit Iuliei Iabanji, Incubatoarele reprezintă deja o istorie de succes pentru sectorul IMM. Ele și-au demonstrat vitalitatea și oportunitatea pe parcursul celor 8 ani. Primul Incubator de afaceri a fost deschis la Soroca, în decembrie 2009.

„Incubatorul de Afaceri  se creează pentru a ajuta tinerii antreprenori pentru a se lansa în afaceri, iar lansarea și activitatea cu succes va avea un impact major asupra dezvoltării economice a orașului și raionului Cahul. Astfel vom avea antreprenori mult mai pregătiți, va crește numărului de întreprinderi comerciale, prestări servicii,  vor fi create locuri de munca noi. Toate acestea vor favoriza creșterea bunăstării celor implicați în proces, angajatori și angajați, creșterea contribuțiilor plătite statului, respectiv, dezvoltarea raionului Cahul și a țarii în întregime” ne-a comunicat domnul Vlad Cășuneanu, vicepreședintele de ramură a raionului Cahul.

Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri din Moldova (RIAM) a fost creată de către ODIMM cu suportul Uniunii Europene în anul 2013. La moment în cele 9 incubatoare activează 147 companii rezidente, dintre care 72 sunt companii fondate de femei. În total incubatoarele oferă 660 locuri de muncă. Incubatoarele de afacere  sunt create pentru a facilita, ajuta, doritorilor de a se lansa in afaceri, pentru a crea întreprinderi mici si mijlocii, beneficiind în cadrul acestora de tot suportul de la prima consultare pentru lansare a afacerii, suport în înregistrarea întreprinderii, spații pentru întreprinderea nou creata la preturi mai joase decât cele de piață, consultanta pe parcursul activității, suport informațional pentru dezvoltarea cu succes a afacerii pentru perioada aflării in incubator.

Deschiderea Incubatoarelor de Afaceri reprezintă una dintre prioritățile Guvernului RM de creare a infrastructurii de suport antreprenorial pentru satisfacerea necesităţilor mediului de afaceri, în special din zonele rurale. Incubatorului de Afaceri din Cahulva fi deschis în colaborare cu autorităţile publice locale, în baza Matricei de Politici pentru Programul de suport Sectorial ,,Stimularea Economică în Zonele Rurale”, finanţat de Uniunea Europeană. În anul 2017 se preconizează deschiderea încă a unui Incubator de Afaceri la Călărași.


Menționăm că până pe 1 martie 2017, persoanele interesate de a activa în cadrul Incubatorului de Afaceri din Cahul sunt îndemnate să completeze formularul de aplicare, care poate fi accesat pe site-ul Consiliului raional Cahul – cahul.md.

Toate cererile de înscriere vor fi evaluate conform următoarelor criterii: potenţial de dezvoltare si de creare a noi locuri de muncă; potenţial pentru export sau substituirea importului; necesitatea expresa pentru serviciile oferite in cadrul IA si disponibilitatea exprimata de a primi asistenta echipei IA atunci când aceasta este necesara; competentele echipei de conducere a firmei; resursele de care dispune afacerea in momentul intrării in incubator; impactul social-economic potenţial al viitoarei afaceri.